COVİD-19 Tedavisinde Hidroksiklorokin Kullanımına Dikkat!

 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (KLİMİK) COVID-19 Tedavisinde Kullanılmakta Olan Antiviral İlaçlarla İlgili Yayımladığı Bilimsel Görüş

ve

Hidroksiklorokinin (Plaquenil Piyasa İsimli İlaç) Güvenliği Hakkında, Lancet Romatoloji’de Yayımlanan, En Kapsamlı Çalışmanın Özeti

 

 

Klimik Derneği, tüm dünyada COVID-19 tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçların başında gelen hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir ve lopinavir-ritonavirin tedavideki etkinliği ve güvenilirliğine ilişkin, 20 Eylül 2020 tarihine kadar yayımlanmış bilimsel çalışmaları analiz ederek, detaylı bir değerlendirme hazırladı. 


Bu değerlendirmede en dikkat çeken ilaç ise “Plaquenil” piyasa ismiyle satışa sunulan ve halen ülkemizde hafif-orta seyirli covid-19 vakalarına reçete edilmekte olan hidroksiklorokin. Bu ilaç aslen sıtma tedavisinde kullanılır. İmmünomodülatör (bağışık yanıtı dengeleyen) etkileri de bulunması nedeniyle SLE, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde de uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.



 

Hidroksiklorokin, ölümcül bir hastalık olan ve etkili bir tedavisi bulunmayan COVID-19 hastalığının tedavisi amacıyla ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılmıştır ve halen birçok ülkede kullanımına devam edilmektedir. Ancak salgının başlangıcından itibaren geçen 8 aylık süreçte hidroksikorokin/klorokonin SARS-CoV-2’ye etkisi, COVID-19 hastalığının tedavisindeki yeri ve COVID-19 hastalarında kullanılırken karşılaşılan, özellikle kardiyotoksik (kalpte hasar veya bozukluk oluşturan) istenmeyen etkileri konusunda gerek hakemli dergilerde gerek preprint platformlarda çok sayıda klinik çalışma yayımlanmış ve hidroksiklorokinin COVID-19 tedavisindeki yerini yeniden gözden geçirmeyi zorunlu kılmıştır.

 

Yapılan çalışmalar ve araştırmalar neticesinde KLİMİK Derneği yayımladığı yazıda, hidroksiklorokin hakkında şu ifadeye yer vermiştir:

 

Güncel in vitro/in vivo ve randomize kontrollü klinik çalışmalar, ayaktan veya yatan, hafif/orta/ağır seyirli COVID-19 olgularının tedavisinde hidroksiklorokinin etkili olmadığını göstermiştir. Hidroksiklorokin, aksini bildiren yeni randomize kontrollü klinik çalışma sonuçları olmadıkça COVID-19’un asemptomatik, hafif, orta, ağır formlarının tedavisinde veya profilaksisinde (hastalık meydana gelmeden önlemede) kullanılmamalıdır. Hidroksiklorokin, özellikle QT’yi uzatan (kalpte bir çeşit ritim bozukluğuna sebep olan) azitromisin gibi diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında hayatı tehdit edebilecek kardiyotoksik istenmeyen etkilere neden olabilir.”[1]

 




Aynı yazıda, covid-19 tedavisinde ülkemizde yine sıkça kullanılan, özellikle ağır vakalarda ve risk gruplarında tercih edilen “Favipiravir” isimli ilaca dair şu ifadeler yer aldı:

 

“COVID-19 tedavisinde Favipiravirin etkisini araştıran az sayıda hasta içeren üç randomize kontrollü klinik çalışmada, bu ajanın viral klirense (virüsün vücuttan temizlenmesine) ve/veya bazı klinik sonuçlara olumlu etkilerinin olabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle, favipiravirin özellikle pnömonili ve/veya riskli COVID-19 olgularının tedavisinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak devam etmekte olan randomize kontrollü klinik çalışmaların sonuçları yakından izlenmeli, optimal dozunun ve tedavi süresinin belirlenebilmesi için in vitro ve ek klinik çalışmalar yapılmalıdır. Favipiravirin COVID-19 tedavisinde veya diğer indikasyonlarla kullanımı sırasında ciddi istenmeyen etkileri tanımlanmamıştır.”[2]


 

Klimik derneğinin covıd-19 tedavisinde kullanılan diğer antiviral ilaçlara dair görüşünü özet olarak okumak için buraya, kapsamlı ve detaylı bir okuma için de buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

Öte yandan, Hidroksikolorinin (HCQ) güvenliği ile ilgili şimdiye kadarki en kapsamlı çalışma Lancet Romatoloji'de geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Dileyenler çalışmanın İngilizce tam metnine buraya tıklayarak ulaşabilirler, ben aşağıda kısa Türkçe özetine yer vereceğim.

 




“RİSK OF HYDROXYCHLOROQUİNE ALONE AND İN COMBİNATİON WİTH AZİTHROMYCİN İN THE TREATMENT OF RHEUMATOİD ARTHRİTİS: A MULTİNATİONAL, RETROSPECTİVE STUDY”

 

(ROMATOİD ARTRİT TEDAVİSİNDE TEK BAŞINA VE AZİTROMİSİN İLE KOMBİNASYON HALİNDE HİDROKSİKLOROKİN RİSKİ: ÇOK ULUSLU, RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA)

 


ÖZET:

 

Yaklaşık 1 milyon hasta üzerinde yapılan çalışma Romatoid Artrit tedavisi için HCQ veya HCQ içeren kombinasyonlar alan hastalarda kısa dönemde (30 gün) kardiyovasküler mortalitede (Kalp kaynaklı sorunlar nedeniyle ölüm) artış saptamazken uzun dönemde ANLAMLI risk artışı gösterdi.

Azitromisinle kombine edilmiş tedavilerde ise kısa dönemde dahi artmış kardiyovasküler mortalite riski saptandı.

Mortalite sebebi başlıca patolojiler iletim bozuklukları, kalp yetmezliği, ventrikül hipertrofisi şeklinde sıralanıyor.

Yazarlar bu sonuçlara dayanarak HCQ kullanma konusunda kar-zarar hesabı yapılmasını önerdi.[3]

 

 

 

SONUÇ OLARAK;

 

Eğer covid-19 nedeniyle, siz veya bir yakınınız Plaquenil (Hidroksiklorokin/HCQ) tedavisi görecekse ve eğer kişinin kalp kaynaklı problemleri de varsa bu durum mutlaka doktor ile paylaşılmalı, özellikle belirtilmeli.

 

Kalple ilgili bilinen bir hastalığınız yoksa da, gerek covid-19 gerekse otoimmün hatalıklar nedeniyle hidroksiklorokin kullanacaksanız, uzun dönem kardiyovasküler risk artışı nedeniyle duyduğunuz kaygıyı doktorunuzla paylaşınız.

 

Hem içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin getirdiği hem de öncelerden beri gelen hastanelerdeki yoğunluk ve yoğunluğa bağlı olarak hasta başına ayrılan kısa muayene süresi, bu önemli riskin gözden kaçmasına neden olabilir.

 

Her ne kadar dünya çapında yapılan çalışmalarda hidroksiklorokin aleyhine birçok delil bulunsa ve hatta bazı ülkelerde kullanımı yasaklansa da, sağlık bakanlığının covid-19 tedavi protokolünde halen bu ilaca yer verilmekte ve bazı hekimler bu ilacı yazmaya mecbur bırakıldıklarından yakınmaktalar. Ancak siz bilinçli bir hasta olarak kaygınızı doktorunuz ile paylaşırsanız başka bir tedavi seçeneği arama yoluna gidilebilir.

 

Hem tüm sağlık çalışanları hem de hastalar için çok zor bir süreçten geçtiğimiz şu dönemde tüm sağlık çalışanlarına güç ve sabır diliyor, gayretlerinden ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Tüm hastalara Allah’tan şifa, hasta yakınlarına sabır diliyorum. Daha bilgili ve bilinçli bir hekim olabilmek için de tüm hekim ve hekim adayı arkadaşların güncel yayınlarını takip etmesini temenni ediyorum, sağlıcakla kalın…

 

 



[1] https://www.klimik.org.tr/koronavirus/klimik-dernegi-covid-19-tedavisinde-kullanilmakta-olan-antiviral-ilaclarla-ilgili-bilimsel-gorus-yayimladi/

[2] https://www.klimik.org.tr/koronavirus/klimik-dernegi-covid-19-tedavisinde-kullanilmakta-olan-antiviral-ilaclarla-ilgili-bilimsel-gorus-yayimladi/

[3] https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(20)30276-9/fulltext

Yorumlar