Neden Beyaz Un Yerine Tam Buğday Unu?

                     TAM BUĞDAY UNU NEDİR? BEYAZ UN VE TAM BUĞDAY UNU FARKLARI


Son yıllarda sağlıklı beslenmenin öneminin biraz olsun fark edilmesiyle popüler hale gelmeye başlayan bir un tam buğday unu. Peki neden tam buğday unu beslenme uzmanlarınca önerilen, daha sağlıklı un olarak ilgi görüyor, beyaz undan farkı nedir bunlardan bahsetmek istiyorum biraz.


Bir buğday tanesi 3 bölümden oluşur:
1. Kepek (lif açısından zengin dış kabuktur)
2. Endosperm (ortadaki nişastalı kısımdır, beyaz un bu kısımdan yapılır)
3. Ruşeym (besleyiciliği yüksek iç kısımdır)



Tam buğday unu bu üç kısmın ayrıştırılmadan beraberce öğütülmesiyle elde edilen undur. Beyaz un ise buğdaydaki asıl faydalı kısım olan; vitaminlerin, minerallerin, omega 3 ve 9 yağ asitlerinin, aminoasitlerin bulunduğu kepek ve ruşeym kısmının ayrıştırılıp geriye sadece endosperm kısmının bırakıldığı undur.

Buğdayın endosperm kısmı; karbonhidrattan zengin, besleyiciliği bulunmayan, lifsiz, en faydasız kısmıdır. Yani beyaz un elde etme işlemi aslında buğdayın "faydasızlaştırılma" işlemidir, buğdayın faydalı kısımlarının atılmasıdır.


NEDEN TAM BUĞDAY TÜKETELİM?
🌾 Tam buğday; vitamin, aminoasit, lif, omega 3 ve minerallerce beyaz una göre çok daha zengindir.
🌾 Tam buğday lif yönünden zengin olduğundan bağırak florasını düzenler, prebiyotik etkilidir.
🌾 Lif yönünden zengin besinler "postprandial hipoglisemi" olarak adlandırılan yemek sonrası kan şekerinin ani düşüşünü önleyerek kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
🌾 Lifli besinlerin sindirimi uzun sürer dolayısıyla uzun süre tok tutar.


NEDEN BEYAZ UN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR?
Beyaz unun faydasız içeriğine ve oranla tam buğdayın bunca faydasına karşın neden beyaz un daha çok talep ediliyor diye düşünmeden edemiyor insan.
Şöyle ki, tam buğday içerdiği kepekten dolayı beyaza nispeten daha esmer, krem renklidir. Tam buğdaydan yapılan poğaçalar bembeyaz puf puf olmaz, kekler kalıplardan taşacak kadar kabarmaz, ekmekler pamuk gibi olmaz 🙂 Yaptığınız yiyecekler daha sıkı, daha az kabarık, daha esmer olur ama suni, faydasız hatta zararlı olmasındansa, damağımızın alışık olduğu tattan biraz ödün verip kaliteli besinler yemek daha önemlidir diye düşünüyorum. Sağlıktan önemlisi mi var? Üstelik alışkanlıkların değişmesiyle zamanla damak zevki de değişiyor, yeniden şekilleniyor. Alışılıyor yani. İnsanoğlu nelere alışmıyor ki 🙂


TAM BUĞDAY UNUNDAN NELER YAPILABİLİR, NERELERDE KULLANILABİLİR?
Beyaz undan yapılan her şey tam buğday unundan da yapılabilir. Biz ailecek son birkaç yıldır hiç beyaz un tüketmediğimiz halde kekler, poğaçalar, ekmekler yani beyaz undan ne yapılıyorsa yapabiliyoruz. Eğer mutfağınıza tam buğdayı sokmak istiyor ama cesaret edemiyorsanız yarı yarıya beyaz unla karıştırarak başlayabilirsiniz, damağınız alıştıkça zamanla tam buğday oranını arttırabilirsiniz.




Sağlıklı beslenmeyi neden önemsediğime dair önceden yazdığım yazım: "ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN OLMASIN"

Yorumlar