Allah'a Güveniyor musunuz?

Allah'a güvenmek nedir? Allah'a güvenmek; ilahi adalete inanmaktır, Allah'ın bizim davranışlarımız doğrultusunda hayatımıza müdahale ettiğinin bilincinde olmaktır.

İlahi adalete inanmak; insanın hatalı davrandığında, yanlışa saptığında işlerinin yolunda gitmeyeceğine, Allah'ın ona yardım etmeyeceğine inanmasıdır yani yanlış yaptığında Allah'tan korkmasıdır.

İyi işler yaptığında, doğru davrandığında ise işlerinin daha yolunda gideceğine, Allah'ın ona destek olacağına, yardım edeceğine inanmaktır. Doğruluk için mücadele ettiğinde darda kalsa da, zorluklarla karşılaşsa da Allah'ın ona bir çıkar yol/çare göstereceğine inanmak ve güvenmektir, ümitvar olmaktır.



İnsan yanlış yolda adımlar attığında ya da doğru adımlar atmayıp pasifize bir yaşam sürdüğünde Allah'tan, başına geleceklerden korkmalıdır ancak Allah'a güvenmek, insanın doğru adımlar attığında, hakikatin mücadelesini verdiğinde yersiz korku ve kaygılardan uzak olmasıdır.

Yusuf peygamberi kuyudan kurtaran, Nuh peygamberi tufandan kurtaran, Musa peygambere en darda kaldığı anda med cezir olayı ile denizden yol açan, İbrahim peygamberi ateşten kurtaran Allah; doğru davranışlarda bulunan diğer müminlere de yardım edecektir. Nitekim Allah Kur'an'da bizlere bu örnekleri boşuna vermemiştir. Peygamberlerin doğru, dürüst, ahlaklı ve ilkeli bir yaşam sürmeleri, doğruluk mücadelesi vermeleri neticesinde en ummadıkları, en darda kaldıkları, işte burası son dedikleri anda bile Allah onlardan yardımını esirgememiştir.

"Allah iman edenlerin dostu ve destekçisidir. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır..." Bakara/257

"...Allah müminlerle beraberdir." Enfal/19

Eğer insan sürekli yersiz korku ve kaygılar içindeyse, geleceğe bakışında kötümserlik hakimse ve umudu yoksa ya mücadelesinde bir sorun vardır yani kendine güvenmiyordur ya da Allah'a olan güveninde bir sorun vardır yani Allah'a güvenmiyordur.

Yorumlar