Hz. Musa'nın Adam Öldürmesi Üzerine

Kasas Suresi'ni okurken, Musa peygamberin bir insanı öldürmesi olayından bahseden ayetlerde birkaç nokta dikkatimi çekti. O ayeti ve ayetin düşündürdüklerini sizlerle de paylaşmak istedim.

"Musa bir gün şehre indiğinde iki kişinin kavga ettiklerini gördü. Bunlardan biri kendi halkından, diğeri düşman olan halktan idi. Kendi halkından olan kişi düşmanına karşı Musa'dan yardım istedi. Musa o adama bir yumruk indirdi ve ölümüne sebep oldu..." Kasas 28/15


Kasas suresi genel itibariyle Hz. Musa kıssasından bahseder. Benim okurken çok etkilendiğim, nice dersler çıkarılabilecek, nice öğütler alınabilecek bir suredir. Ancak sadece yukarıdaki ayetten bile başlı başına çıkarılabilecek ilkeler/öğütler vardır. Bunları sıralayacak olursak;


1️⃣ÖFKEYLE KALKAN ZARARLA OTURUR
Sonrasını düşünmeden öfkeyle hareket eder ve fevri davranırsan geri dönüşü olmayan zararlara sebep olabilirsin. Öfken seni fevri davranmaya ve şiddete meyletmesin. Önce dinle, anla, konuş, sakinleş ve aklınla, önünü sonunu düşünerek hareket et.
"...Onlar sinirlendiklerinde öfkelerini kontrol altında tutarlar..." Al-i İmran 3/134


2️⃣ ADAM KAYIRMA, KAVMİYETÇİLİK YAPMA
Ayette dikkat çekilen önemli bir nokta burası. Hz. Musa anlamadan, dinlemeden, haklı-haksız gözetmeden bir adama sırf kendi halkından olduğu için arka çıkıyor.

Aynı surenin 17. ayetinde bu itirafı ve pişmanlığı şöyle dile getiriyor:
"Rabbim, bana lütfettiğin onca nimetin hakkı için bundan böyle suçlu/haksız kimselere bir daha arka çıkmayacağım."

Allah ayetlerinde kavmiyetçiliği, milliyetçiliği, ırkçılığı, adam kayırma ve torpili yasaklıyor. Adaleti, hakkı önceliyor.
"Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletten alıkoymasın." 5/8
"Kendinizin, ana babanızın ve yakınlarınızın aleyhine bile olsa adaleti titizlikle ayakta tutun." 4/135


3️⃣ YANLIŞ YANLIŞI DOĞURUR VE BAZI YANLIŞLARIN BEDELİ ÇOK AĞIRDIR
Hz. Musa bir insanın ölümüne sebep olmak ve bunun vicdan azabıyla yaşamak gibi ağır şeyle imtihan oluyor ve aslında bu, hemen öncesinde işlediği adam kayırma suçunun bir bedeli olarak kendisine yaşatılıyor.
"Başınıza gelen musibetler, kendi ellerinizle yaptıklarınız yüzündendir. Allah pek çoğunu da affeder." Şura 42/30


4️⃣PEYGAMBERLER DE İNSANDIR, HATA YAPABİLİR
Pek çok ayette peygamberler tarafından halklarına "Ben de sizin gibi bir insanım." 41/6, 18/110 dedirten Allah, yine ayetlerinde onların da hata yapabildiğine yani "insan" olduklarına bizzat örnek gösteriyor.

Bizim buradan alacağımız öğüt:
"Peygamberler olağanüstü varlıklar değillerdi. Bizim gibi insanlardı, hataya düştükleri olmuştu. Peki onlar hatalarından nasıl dönmüşler? Nasıl af dilemiş, nasıl tövbe etmişler? Yanlışlarından sonra ne yapmışlar?" noktasında dersler çıkarmak olmalıdır.

Yorumlar

Yorum Gönder